Voorbeelden

Uit de praktijk

Multiculturele viering Internationale Vrouwendag

Met ongeveer 50 vrouwen afkomstig uit verschillende culturen en woonachtig in achterstandswijken van de stad. Het merendeel sprak niet tot nauwelijks nederlands.
We vormden een kring,  vrouwen zongen kinderliedjes uit hun eigen cultuur en leerden dat aan de anderen, met bijbehorende bewegingen en dansjes.
Voor veel vrouwen was het een bijzondere stap om zich zo te manifesteren!

Twee-stemmige opening Kerstmarkt

Voorafgaand aan een kerstmarkt hielden de standhouders een openingsceremonie. Na een inleiding door de organisator volgde het samen zingen van ‘we wish you a merry christmas’ . In korte tijd leerden de standhouders de tegenstem en zongen ze het lied tweestemmig.

Oefenen lied huwelijksfeest

Een vriendengroep wilde tijdens het 25 jarig huwelijksfeest van een bevriend stel graag een lied zingen. (Liefde van later, Jacques Brel / vert. Herman van Veen). Een MP3 met instrumentale begeleiding was al gevonden op internet.

Zang-ervaringen liepen uiteen, van “help, ik zing nooit”  via “alleen in de auto” tot wekelijks in een koor. Om deze ervaringen bij elkaar te brengen en voor de afwerking wilden ze een keer met mij het lied doornemen.
Uitgangspunt daarbij was vooral dat het een mooi moment zou worden voor het echtpaar. Maar ook om zelf te kunnen genieten van en tijdens hun uitvoering.

We namen het lied eerst door zonder de MP3, om onduidelijkheden in ritme en melodie te verhelderen en frasering aan te brengen. Daarna met MP3, waarbij we onder meer aandacht besteedden aan het vinden van de inzetten, wie daarin de leiding kon nemen; en aan in het tempo van de beleiding blijven.
Ook werkten we aan de presentatie. Daarbij ging natuurlijk ook over die onvermijdelijke ‘bibbers’; voor sommigen was het al een hele overwinning om überhaupt iets van geluid te produceren. Voor deze helden en heldinnen creëerden we een opstelling waarbij ze veilig achter of tussen de stoere zanglieden konden staan.


Advertentie